Dvoutarifní sazba pro odběr energie aneb vysoký a nízký tarif: Vyplatí se vám?

Dvoutarifní sazba pro odběr energie aneb vysoký a nízký tarif: Vyplatí se vám?

V roce 2023 platí vládou nařízený cenový strop na energie, kdy mezi tarify není žádný rozdíl. Avšak po skončení tohoto nařízení můžete mít v průběhu dne rozdílné ceny za elektřinu. V článku se dozvíte vše podstatné o dvoutarifní sazbě a zdali na ni máte nárok.

V letošním roce začal platit vládou ČR stanovený cenový strop pro elektřinu a plyn. Cena energií je pro vás tak u všech dodavatelů ve výsledku stejná. V současné době můžete platit méně pouze v případě, kdy máte již dříve uzavřenou smlouvu s garantovanou cenou, která je nižší než strop. Nestává se, že by vám dodavatel dal sám od sebe nižší cenu, protože by nedostal aktuální kompenzaci od státu. V nařízení o zastropování je mimo jiné dáno, že cena v nízkém a vysokém tarifu je stejná. To znamená, že pokud máte dvoutarifní sazbu, platíte stejně v obou případech odběru (noční a denní proud).
Zajímá vás cenový strop? Nenechte si ujít náš článek zde.

 

 

Co znamená vysoký a nízký tarif nebo denní a noční proud?
 

S pojmy noční a denní proud se již nějaký čas nepracuje, protože přestalo platit, že levnější energii můžete mít pouze v noci. Nyní se setkáte s pojmy vysoký a nízký tarif. Jednoduše to znamená, že po jistý čas během dne máte odběr elektrické energie levnější.

 

 

Kdy k vám proudí levnější elektřina
 

Nízký tarif může do vašich zásuvek proudit v různé časy. Záleží na distribučním území, do kterého spadá vaše domácnost.


Distribuční území a na ně navázané distribuční společnosti jsou celkem 3. Jsou pevně dané, nemůžete si vybrat jiného distributora. 
 

Distributoři elektřiny:

  • ČEZ distribuce
  • EG.D (dříve E.ON)
  • PREdistribuce

 

Distributoři si časy spínání levnějšího proudu určují sami. Tomuto spínání se říká HDO (hromadné dálkové ovládání). Informace o časech spínání naleznete na webových stránkách vašeho distributora, případně můžete zavolat na jeho infolinku.

 

 

TIP: Ke zjištění přesného času potřebujete také kód na HDO přijímači, který najdete buď přímo na elektroměru, nebo v rozvodové skříni vedle elektroměru.

 

 

Typy distribučních sazeb


Nejprve si vysvětlíme, co ta distribuční sazba vlastně je. Odběratele rozděluje do skupin podle spotřeby elektrické energie. Vaše distribuční sazba závisí na typu a počtu spotřebičů ve vaší domácnosti. Distribučních sazeb je několik a každá má své označení, které vždy začíná písmenem D (domácnost). Každá sazba obsahuje určitý tarif, ve kterém se rozlišují jednotarifové a dvoutarifové sazby.

 
Jednotarifové sazby jsou vhodné spíše pro domácnosti s nižší spotřebou. K jejich získání nepotřebujete splnit žádné speciální podmínky. Hlavním faktorem odběru při této sazbě je, že nevyužíváte elektřinu k vytápění nebo ohřevu vody. 

  • D01d –sazba se využívá v garsonkách nebo malých bytech
  • D02d – sazba běžná ve většině bytů středních a větších rozměrů
  • Dvoutarifní sazby jsou vhodné pro domácnosti, které elektřinu využívají k vytápění, ohřevu vody, nebo mají třeba vyhřívaný bazén či elektromobil, který dobíjí v garáži.
  • D25d – sazba ideální do domácnosti s ohřevem vody, například bojlerem 
  • D26d –sazba vhodná pro domácnost s ohřevem vody a vytápěním 
  • D27d – sazba pro dobíjení elektromobilu v rámci domácnosti
  • D35d – starší sazba, která se udělovala do 31. 3. 2016 pro smíšené vytápění domácnosti
  • D45d – historicky stanovená sazba, která se udělovala do 31. 3. 2016 domácnostem s přímotopy
  • D56d –sazba se používala do 31. 3. 2016 pro domácnosti s tepelným čerpadlem
  • D57d – vhodná pro elektrické vytápění v domácnosti, od 1. 4. 2016 nahrazuje historické sazby D35d, D45d a D56d
  • D61d – takzvaná víkendová sazba, vhodná pro chaty 
     

 

Žádost o novou distribuční sazbu 
 

Pokud nemáte dvoutarifní sazbu a stojíte o ni, podejte žádost u vašeho distributora. 

Proces je následovný:

  1. Podáte žádost u distribuce o připojení konkrétního zařízení, podle kterého máte nárok na dvoutarifní sazbu, například elektrické topení nebo tepelné čerpadlo.
  2. Zaplatíte poplatek za navýšení jističe.
  3. Zajistíte si profesionálního elektrikáře, který vše zapojí a připraví vám revizní zprávu, kterou doložíte při změně sazby.
  4. Distributorovi podáte žádost o konkrétní změnu sazby pro váš odběr.
  5. Technik distributora zajistí všechny úpravy ve vaší domácnosti.

 

 

TIP: Pokud nechcete ztrácet čas hledáním dobrého elektrikáře, spolehněte se na nás. Doporučíme vám jen ty spolehlivé, kteří vám zajistí revizi. Vyplňte krátký formulář a o vše se postaráme.

 

 

Vysoký a nízký tarif se vyplatí
 

Pokud byste setrvávali na jednotarifní sazbě i v případě, kdy využíváte elektrické topení, které vaši spotřebu významně zvýší, budete čerpat elektřinu stále za stejnou cenu. Avšak při dvoutarifní máte výhodu, že v nízkém tarifu budete mít odběr levnější i o několik korun za kWh.

 

 

Nahlaste změnu distribuční sazby
 

V případě přechodu k novému dodavateli energie nezapomeňte nahlásit, že měníte distribuční sazbu. Pokud máte ještě nahlášenou starou a novou teprve řešíte, bude lepší, když revizní zprávu od elektrikáře při změně dodavatele poskytnete i novému dodavateli. Především si ohlídejte, abyste měli na nové smlouvě s dodavatelem elektřiny napsanou novou distribuční sazbu.

 

 

TIP: Pokud hledáte lepšího dodavatele elektřiny, který pro vás bude mít férovější podmínky, můžete se obrátit na našeho asistenta Enkidoo. Doporučí vám toho nejlepšího, navíc za vás vše online vyřeší. Stačí vyplnit krátký formulář zde.

 

 

Samozřejmě nezapomeňte i svému stávajícímu dodavateli nahlásit, že měníte distribuční sazbu. Dodavatel by si měl vše poznamenat, změnit a poté také účtovat rozdílné ceny podle vysokého a nízkého tarifu. Každý dodavatel má trochu jiné postupy, proto s ním vše proberte.
 

Sdílejte tento článek

Potřebujete poradit s výběrem dodavatele energií?
Rádi vám poradíme!

Zanechte nám na sebe kontakt a my se Vám ozveme a pomůžeme Vám vybrat ty nejlepší služby.