Co je platba prostřednictvím SIPO a jaké má výhody?

Co je platba prostřednictvím SIPO a jaké má výhody?

Je pravdou, že mladí lidé SIPO příliš nevyužívají, ale do minulosti tento způsob pravidelných plateb rozhodně nepatří. Jak funguje a jak si ho založit? Vše důležité se dozvíte v tomto článku.

Co je SIPO?


Samotná zkratka SIPO znamená Soustředěné inkaso plateb obyvatelstva. Jeho principem je inkasování různých plateb hromadně jednou částkou, a to buď od jiných fyzických, nebo právnických osob (společností). Platby můžete vykonávat ve prospěch těchto subjektů jen tehdy, pokud uzavřeli smlouvu o SIPO s poštou. 


Hlavní výhodou této metody placení je, že máte všechny své pravidelné platby sdruženy do jedné. Každý měsíc tedy zaplatíte jednou částkou různé druhy služeb. 


SIPO si můžete sjednat na kterékoliv pobočce pošty. Každý měsíc dostanete přehled o konkrétních částkách, které platíte jednotlivým subjektům. Přehled si můžete nechat zasílat i na přechodnou adresu. Pokud platíte inkasem přes bankovní účet, lze zvolit také elektronické potvrzení. Když se změní výše částky za určité služby, změna se projeví automaticky další měsíc.

 


Jak SIPO založit a k čemu ho používat?


Pokud si chcete založit SIPO pro své trvalé platby, stačí vám průkaz totožnosti, například občanka, a návštěva pobočky pošty. 


Na poště vyplníte příslušný formulář a necháte si na přepážce přidělit takzvané spojovací číslo. Toto číslo je vaším identifikátorem, který předáváte dodavatelům, u kterých chcete tímto způsobem platit. 

 

 

TIP: Vždy si u dodavatele ověřte, že tento způsob poskytuje. Může se stát, že některý z dodavatelů nebude mít s Českou poštou smlouvu.

 

 

Jak si nastavit platby SIPO u dodavatelů


Je to velice jednoduché. Stačí nahlásit spojovací číslo SIPO při uzavírání smlouvy s dodavatelem, nebo změnit typ placení u společnosti.

 

 

TIP: Výjimkou jsou platby za rozhlasové a televizní služby. K těm se můžete rovnou přihlásit na poště. Pokud chcete vědět více o těchto poplatcích, nenechte si ujít náš článek zde.

 

 

Pokud si chcete ověřit, zda konkrétní dodavatel nabízí platební metodu SIPO, můžete ho vyhledat přímo na webu České pošty: https://www.sipo.cz/jak-zalozit/.

 

 

Se SIPO můžete platit různými způsoby
 

Každý měsíc obdržíte od pošty platební doklad, kde najdete uvedené všechny služby, které platíte, a u nich i konkrétní částku. Celý doklad má jednotlivé částky sečtené a platíte pouze jednu celkovou. 
 

Celkovou částku na SIPO můžete hradit:
 

Na pobočce České pošty po předložení tohoto dokladu

  • U doručovatele, kterému doklad předložíte
  • Jednorázovým bankovním příkazem dle uvedených pokynů na platebním dokladu
  • Inkasem z vašeho bankovního účtu, a to tak, že své bance předložíte spojovací číslo a nastavíte si u SIPA svolení s inkasem (tato platba probíhá automaticky každý měsíc z vašeho účtu)
     

 

Kolik stojí platby prostřednictvím SIPO


*Tato služba je zpoplatněná a liší se od způsobu placení:

  • 25 Kč za platbu SIPO na poště
  • 19 Kč za platbu SIPO na poště se zákaznickou kartou České pošty
  • 15 Kč, pokud platíte jednorázovým příkazem
  • 29 Kč, když SIPO zaplatíte u doručovatele
  • 5 Kč stojí vyhotovení platebního dokladu SIPO
  • 10 Kč až 50 Kč stojí vyhotovení potvrzení o uhrazených platbách (cena se řídí podle frekvence, jak chcete potvrzení vystavovat)
  • 15 Kč za zaslání platebního dokladu
  • 200 Kč za zrušení souhlasu plátce s transakcí
     

*Ceny jsou platné od 1. 2. 2022 zdroj: https://www.ceskaposta.cz/sluzby/platebni-a-financni-sluzby-cr/sipo
 

 

Co se platbou SIPO nejčastěji platí
 

Nejčastěji se SIPO využívá na platby spojené s bydlením:
 

  • Nájem
  • Energie (elektřina a plyn)
  • Stočné
  • Kabelová televize
  • Rozhlasové a televizní poplatky
  • Daně z nemovitosti
  • Stavební spoření
  • Životní pojištění
  • A další

 

 

Co se SIPO, když se stěhujete a mění se vám adresa i platby
 

Když se stěhujete a mění se vám adresa, na kterou potřebujete zasílat platební doklad, stačí zajít na pobočku pošty s průkazem totožnosti a nahlásit novou adresu. 


Pokud se vám mění platby na nové adrese, stačí se odhlásit ze služeb k placení. Například vypovědět smlouvu nebo ukončit nájem a vaše platby se na SIPO již propisovat nebudou.


Ukážeme si to na přepisu energií. Když se stěhujete z jednoho nájmu do druhého, svou původní smlouvu na energii vypovíte a s tím se vám zruší i platby SIPO. V novém bydlišti uzavřete novou smlouvu s dodavatelem energie a opět si zvolíte platbu prostřednictvím SIPO. Na platebním dokladu vám tedy bude chodit platba pro nového dodavatele. 

 

 

TIP: Pokud potřebujete zajistit přepis energií, nebo byste rádi změnili dodavatele, rádi vám ho online a zdarma zajistíme. I s platbou SIPO, pokud ji nový dodavatel povoluje. Vyplňte několik informací zde a vše společně zařídíme.

 

 

Můžete přepsat své vlastní SIPO na jinou osobu?
 

Pokud jste si založili SIPO na svůj občanský průkaz, máte přidělené unikátní spojovací číslo, které se váže jen na vaši konkrétní osobu. Není možné ho přepsat na někoho jiného. 


Pokud chcete, aby platby prostřednictvím SIPO přicházeli jiné osobě, musí si založit vlastní SIPO a přehlásit či přepsat platby na sebe. 


Své platby musíte u jednotlivých dodavatelů odhlásit a zrušit si u pošty službu SIPO. Toto zrušení provedete podáním žádosti o ukončení smlouvy na kterékoliv pobočce pošty. Žádost o zrušení můžete také zaslat písemně prostřednictvím datové schránky nebo e-mailem s elektronickým podpisem na adresu České pošty.

 

 

Doufáme, že nyní máte jasno, co vlastně SIPO je, a také víte, že vám ušetří práci. Nemusíte dostávat několik složenek, ale stačí vám jen jedna, kde budete mít všechny potřebné platby.
 

Sdílejte tento článek

Potřebujete poradit s výběrem dodavatele energií?
Rádi vám poradíme!

Zanechte nám na sebe kontakt a my se Vám ozveme a pomůžeme Vám vybrat ty nejlepší služby.