Chcete si pořídit elektrokolo? Vše, co byste měli vědět o jejich bateriích

Chcete si pořídit elektrokolo? Vše, co byste měli vědět o jejich bateriích

Možností, jak využívat elektřinu v mobilitě, je čím dál více. Pokud přemýšlíte nad pořízením elektrokola, například jako prostředku pro cesty do práce, tak je to jedno z šetrných a méně náročných řešení. Elektřina vám pomůže s kopci i bezproblémovým zvládnutím větších vzdáleností. Jak je to ale s dojezdem elektrokola? Jaké faktory ho ovlivňují a jak prodloužit životnost baterie?

Baterie elektrokol jsou konstruovány jako odolný zdroj energie, který by vás měl při jízdě podporovat co nejdéle a umožnit vám velký dojezd. Samozřejmě jako téměř vše, i baterie se časem opotřebí a její životnost a dojezd jsou omezené.

 

 

Rozdíl mezi teoretickou a praktickou délkou dojezdu

Při výběru elektrokola budete nejspíš porovnávat dojezd nabízených modelů, a to především na jedno nabití. Pro spoustu lidí je dojezdová vzdálenost rozhodující. Pokud ale patříte mezi ty, kterým nevadí chvíli šlapat do pedálů bez elektrické podpory, když se baterie vybije, tak nejspíš nebudete dlouze hledat model s největší velkokapacitní baterií.


Reálný dojezd baterie není jednoduché odhalit. Zjistíte ho, až když se skutečně projedete. U každé baterie elektrokola najdete uvedený dojezd od výrobce, ale v praxi se s velkou pravděpodobností bude lišit. Neznamená to, že by výrobce záměrně klamal své zákazníky. Je to dáno tím, že se elektrokola testují v kontrolovatelných a optimálních podmínkách, například na rovných cestách bez překážek a za dobrého počasí. Přitom při běžném užívání se s optimálními podmínkami zřídkakdy setkáte a to se odráží na dojezdu baterie. 


Délku jízdy na jedno nabití ovlivňují konkrétní podmínky, jízda tak může trvat od hodiny a půl až po maximálně pět hodin. Důležitá je také kapacita baterie ve watthodinách (Wh). Čím je kapacita vyšší, tím je vyšší dojezd elektrokola. V běžné praxi se pohybuje kapacita baterie okolo 250 a 500 Wh.

 


Jaké faktory ovlivňují dojezd elektrokola

Kromě kapacity baterie ovlivňují dojezd i další faktory, které v některých případech můžete ovlivnit. S povětrnostními podmínkami asi moc nenaděláte, ale s tlakem v pneumatikách, nebo tím, jak moc kolo naložíte, ano. 

 

Dojezd baterií ovlivňují různé faktory bez ohledu na to, jestli se jedná o nejnovější model nebo o starší, levnější elektrokolo: 

  • Hmotnost elektrokola
  • Váha cyklisty
  • Zavazadlo a jeho hmotnost
  • Způsob jízdy
  • Počet zastavení a rozjezdů
  • Kvalita terénu
  • Vítr a povětrnostní podmínky
  • Typ baterie
  • Stáří baterie
  • Režim podpory
  • Tlak v pneumatikách

 

 

Jak prodloužit životnost baterie elektrokola

Velkou část ceny elektrokola určuje baterie, vyplatí se o ni starat. Proto pro vás máme tipy, které vám mohou pomoci prodloužit životnost baterie:

  • Jako každé baterii, tak i té u elektrokola nesvědčí úplné vybití. Zkuste jezdit tak, aby se vám baterie nevybíjela až úplně na nulu.
  • Správné skladování kola udrží baterii déle ve formě. Optimální teplota je od 10 do 20 °C. Pokud elektrokolo zrovna nepoužíváte, uložte jej na chladné a suché místo, kde na baterii nebude svítit přímé sluneční záření.
  • Pokud elektrokolo nebudete nějakou dobu používat, tak je ideální mít baterii nabitou na 30 až 70 %.
  • Baterie vám může déle vydržet i tehdy, když ji budete nabíjet až těsně předtím, než na kole vyjedete.

Při dodržování těchto zásad docílíte toho, že vám baterie v elektrokole vydrží 2 až 5 let.

 

 

Nabíjení baterie elektrokola

Samotné nabíjení baterie není finančně příliš náročné. Samozřejmě záleží na kapacitě baterie a také, jak často budete jezdit a tudíž i nabíjet. Pokud však máte nastavený výhodný tarif a dobrého dodavatele, tak vás takové nabíjení určitě nepřivede na mizinu. Jestli si nejste jisti zálohami a jak by se vám mohl změnit celkový odběr, pokud si třeba pořídíte elektrokola pro celou rodinu, tak se zkuste dohodnout o možnostech úpravy podmínek s dodavatelem energie. Jestli si nejste jisti, zda máte tak skvělého dodavatele energie, aby byla možná domluva, a za nynějších podmínek nechcete zvyšovat svoji spotřebu, máme pro vás řešení. Vyzkoušejte naši kalkulačku elektřiny, která vám podle Enkidoo indexu vybere výhodné nabídky u spolehlivých dodavatelů a za optimálních podmínek.

 


Kdy se vyplatí koupit novou baterii

Jak již bylo na začátku řečeno, baterie je opotřebitelná součástka elektrokola a tudíž se její kapacita časem snižuje. Je potřeba ji častěji nabíjet, rychleji se vybíjí během jízdy a zkracuje se tak dojezd. K tomuto obvykle dochází po 2 až 5 letech aktivního používání. Neexistuje konkrétně stanovený čas, kdy je potřeba baterii vyměnit. Dejte na svůj pocit a skutečnost, že baterie už není na 100 % funkční. 

 

Pokud baterie funguje už jen přibližně na 50 % své kapacity,  je na čase koupit novou. Pokud se rozhodnete koupit zcela novou baterii, počítejte s tím, že se nejedná o malou investici. Může se jednat o částku až k deseti tisíci korunám. Proto při pořizování nové baterie berte v potaz stáří a celkový stav elektrokola a zvažte, jestli se nevyplatí koupit rovnou nové elektrokolo, které v nejlevnější verzi může stát přes deset tisíc korun.

 

TIP: Pokud se rozhodnete vyměnit pouze baterii, nezapomeňte na její odbornou likvidaci. O likvidaci můžete poprosit třeba přímo prodejce, kde jste baterii nebo elektrokolo zakoupili.

 

Doufáme, že jsme vám více přiblížili fungování baterie v elektrokole a díky našim tipům si její životnost prodloužíte. 


Šťastnou cestu.
 

Sdílejte tento článek

Potřebujete poradit s výběrem dodavatele energií?
Rádi vám poradíme!

Zanechte nám na sebe kontakt a my se Vám ozveme a pomůžeme Vám vybrat ty nejlepší služby.