3 typy pojistek, které je vhodné uzavřít společně s hypotékou

3 typy pojistek, které je vhodné uzavřít společně s hypotékou

Zásadní krok získat hypotéku a přestěhovat se do vlastního bydlení jste udělali. Je však důležité myslet na ochranu při splácení, i na pojištění nově nabytého majetku. Už u uzavírání hypotéky vám může pomoci k nižším úrokům životní pojistka. Co se ale stane, když nebudete schopni hypotéku splácet nebo vám dům vyhoří? Prozradíme vám, jaké pojistky se hodí pro klidné spaní.

Pojištění je spjaté už s uzavřením hypotečního úvěru. Bez pojištění nemovitosti vám banka hypotéku neposkytne.
 

 

TIP: Pokud chcete vědět více o samotných hypotečních úvěrech na bydlení, nenechte si ujít náš článek zde.

 

 

Štěstí z nového domova na hypotéku má vždy dvě strany. Máte radost, že bydlíte ve vlastním, ale také jste získali závazek na téměř celý život. Vyjednali jste si ji tak, abyste ji zvládli splácet. Ale co když se stane něco nečekaného? Dlouhá nemoc, invalidita, v nejhorším případě smrt. Proto je rozumné nenechat nic náhodě a uzavřít si životní pojištění. 


Může se také stát, že dostanete výpověď, nebo zkrátka z jiného důvodu nebudete mít na měsíční splátky. V tomto případě vám pomůže pojištění proti neschopnosti splácet.


Tyto pojistky se liší a mají své podmínky. Přiblížíme vám je níže.

 

 

Pojištění nemovitosti, základ pro získání hypotéky od banky

Pro získání hypotéky banky požadují pojištění nemovitosti. Důvod je jednoduchý. V případě poškození domu nebo bytu chrání banky sebe před znehodnocením nemovitosti, kterou splácíte pomocí hypotéky. 


V případě, že vznikne škoda na nemovitosti, pojišťovna vypočítá pojistné plnění ve prospěch banky. To znamená, že peníze nebudou vyplaceny přímo vám, ale bance, u které máte hypoteční úvěr uzavřen. Posléze banka tyto vyplacené prostředky poskytne vám. S tím, že jste povinni peníze použít na opravu vzniklých škod.
 

 

TIP: Pokud si budete sjednávat hypotéku a zároveň i pojištění u stejné banky, můžete získat nižší úrokovou sazbu nebo jiné zvýhodnění.

 

 

Pojištění proti neschopnosti splácet úvěr nebo půjčku

Na rozdíl od pojištění nemovitosti, pojištění schopnosti splácet je zcela na vašem uvážení. Není nikde vyžadováno a je pro vás účinnou ochranou v případě, že se dostanete do nečekané situace.

 
Toto pojištění může pokrýt okolnosti, jako jsou smrt, invalidita, ztráta práce nebo dlouhodobá pracovní neschopnost. Co se týká invalidity, většina pojištění kryje pouze její nejvyšší stupeň.


Nevýhody pojištění:
 

Jeho uzavření vám přinese další výdaj, který si bohužel nemůžete uvést v daňových odpočtech. Při výběru se zaměřte na to, co vám pojištění pokryje. Tato pojištění jsou určená na předem daná rizika. Většinou se nedají upravovat a jsou předem stanovena v balíčcích pojišťoven.


Může se stát, že si toto pojištění nebudete moct sjednat. Některé pojišťovny vás nepojistí, pokud provozujete profesionálně sport, nebo kvůli nemoci či úrazu, ke kterému došlo před uzavřením pojištění. Překážkou bývají také určité preventivní lékařské zákroky.


Výhody pojištění:
 

Toto pojištění vám může snížit úrokovou sazbu na hypotéku. Je dobré si ho uzavřít, i pokud vykonáváte rizikové povolání, jako je práce u hasičů nebo policie.


Pojištění můžete ukončit kdykoliv, a to bez sankcí. Můžete do něj zahrnout také partnera nebo ošetřování člena rodiny. 


Velkou výhodou je, že bývá levnější než životní pojištění a získá ho téměř každý klient. Tedy až na výjimky uvedené výše. Jeho sjednání je navíc jednodušší, nabízí jej většina bank přímo při sjednání hypotéky, a to ve spolupráci s pojišťovnou. Nebudete ani muset uzavírat pojistnou smlouvu, protože stačí odsouhlasit podmínky kolektivní smlouvy, kterou má banka s pojišťovnou.

 


Životní pojištění znamená ochranu, ale i možné nižší úroky

Toto pojištění také není povinné. Stojí ale za to se nad ním zamyslet, hypotéka je velký závazek a zásah do rodinného rozpočtu.

 

Výhody pojištění:
 

Stejně jako u pojištění neschopnosti splácet, tak i s životním pojištěním můžete získat lepší úrok na svou hypotéku.


Životní pojištění má tu výhodu, že jeho rozsah si ve většině případů můžete kombinovat a především nekryje jen vaši hypotéku, ale i vás. Jinými slovy to znamená, že nepokryje jen splácení hypotéky, ale i další výdaje, které máte. Hlavně pokud se vám něco stane, tak peníze dostanete vy, ne banka.


Pomůže vám při nečekaných událostech a v případě smrti by pojistka měla dokonce pokrýt celou hypotéku. Uleví tak zbytku rodiny, která by se splácením mohla mít problém.
Na rozdíl od předchozího, životní pojištění si můžete odečíst z daní.

 

Nevýhody pojištění:
 

Životní pojištění je dražší a nenabízí připojištění pro případ, kdy přijdete o zaměstnání.


Jeho uzavření je i mnohem komplikovanější. Papírování se určitě nevyhnete a ani posouzení vašeho zdravotního stavu. Pokud byste se chtěli pojistit na vyšší částku, nejspíš vás nemine vstupní prohlídka u smluvního doktora vaší pojišťovny.

 

 

Doufáme, že nyní máte veškeré potřebné informace k tomu, abyste se rozhodli, jaké pojištění je vhodným doplňkem k vašemu hypotečnímu úvěru. Přejeme vám krásné a bezstarostné bydlení v novém domově.
 

Sdílejte tento článek

Potřebujete poradit s výběrem dodavatele energií?
Rádi vám poradíme!

Zanechte nám na sebe kontakt a my se Vám ozveme a pomůžeme Vám vybrat ty nejlepší služby.